De meridiaanstrekkingen van Masunaga

De meridiaanstrekkingen van Masunaga zijn ontwikkeld rond 1950 door de Japanse Shiatsu therapeut Shizuto Masunaga (1925-1981). Het doel van deze strekkingen is om de energie van de meridianen beter te laten doorstromen zodat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Als de energie vrij kan stromen dan onstaat er balans: mentaal, emotioneel en fysiek. Deze serie van zes rekoefeningen zorgt voor meer soepelheid in het bekken en in de wervelkolom, het activeert het bindweefsel en verbetert de algehele  doorbloeding. 

UITVOERING OEFENINGEN

Doe de serie elke dag in elk geval 1 keer, bij voorkeur in de ochtend. Doe de oefeningen zo ontspannen en rustig mogelijk. Zoek een aangename rek op en bewaak je grenzen! Houd elke houding 3-5 ademhalingen aan. Heb je meer tijd, herhaal de serie dan twee tot drie keer of houd de houdingen langer aan. 

Vind je het fijn om je dag te eindigen met de meridiaanstrekkingen? Dat kan uiteraard ook. Aan het begin van de dag kun je de houdingen wat sneller achter elkaar doen zodat je de energiedoorstroming en de doorbloeding goed op gang brengt (yang). Aan het einde van de dag kun je de oefening juist wat rustiger doen om op die manier de energie meer af te bouwen. Houd dan de houdingen juist wat langer aan en ontspan volledig in een houding (yin)

OORSPRONG

Via de Oosterse geneeswijzen is een eeuwenoude schat aan wijsheid en informatie overgeleverd over gezondheid en ziekte. Van generatie op generatie werd de kennis en ervaring doorgegeven en aangevuld met moderne inzichten. De 6 meridiaanstrekkingen van Masunaga zijn ontwikkeld door Shizuto Masunaga (1925-1981). Hij was een Japanse shiatsu-therapeut, psycholoog en auteur van diverse boeken. Zijn kennis van en ervaring met de Chinese geneeswijzen, het meridiaansysteem en de Oosterse traditie van lichaamsbeweging voor een goede gezondheid gebruikte hij om de bestaande Makka Ho serie, ontwikkeld in 1933 door Wataru Nagai, zodanig uit te breiden en aan te passen, dat er een nieuwe oefenserie ontstond. De focus ligt op het laten doorstromen van de energie in de meridianen.

DE MAKKA HO EN DE 6 MERIDIAANSTREKKINGEN VAN MASUNAGA

De 6 meridiaanstrekkingen van Masunaga worden vaak verward met de Makka Ho oefeningen van Wataru Nagai. Op zijn 42ste raakte Nagai, een zakenman, eenzijdig verlamd als gevolg van een beroerte. In 1933 bedacht hij een oefenmethode om de circulatie in het lichaam te stimuleren. Drie jaar lang oefende hij gedisciplineerd elke dag deze serie van vier oefeningen die hij de Makka Ho heeft genoemd. Makka Ho betekent ‘recht vooruit kijken’. Het kan ook vertaald worden als ‘in de spiegel kijken’, wat zoveel betekent als ‘jezelf recht in de ogen durven kijken en je angsten onder ogen durven zien.’ 

De Makka Ho is gebaseerd op de wijze van buigen in het boedhisme: staand of zittend vanuit de heupen met een rechte rug. De vier oefeningen van de Makka Ho vertonen echter ook veel overeenkomsten met houdingen uit bestaande Do-In series (uit China) en met  yogahoudingen (uit India).  

JE BIORITME BALANCEREN EN MEER ENERGIE DMV OEFENINGEN

Volgens de Chinese geneeswijzen stroomt de levensenergie (Qi) door het lichaam via energetische kanalen (=meridianen). In een vaste volgorde stroomt de Qi door ons lichaam en voedt zo alle organen. In 24 uur tijd stroomt de energie door alle meridianen naar alle organen. De Chinese orgaanklok is een energetisch model wat laat zien op welke tijd een orgaan de meeste energie heeft en dus ook de meeste activiteit (gedurende 2 uur) en wanneer de minste. Om je bioritme te versterken kun je het beste de 6 meridiaanstrekkingen doen in de volgorde van de meridiaanklok. Werken met deze orgaanklok heeft niet alleen een positieve invloed op je dag- en nachtritme, maar op alle ritmes en verbetert daarmee het algehele functioneren van de mens. N.B. De volgorde van de meridiaanklok is anders dan die van de 5 elementen!

Klik hier voor de video uitleg ‘Meridiaanstrekkingen met Bethinda (10 min)

Klik hier voor de video teaser ‘Meridiaanstrekkingen met Bethinda (20 sec)

Bron: De essentie van de Makka-ho en de meridiaanstrekkingen van Masunaga, Lilian Kluivers.